3 Mart 2014 Pazartesi

Ölüdeniz Muğla: Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl gibidir.  Denizin en dalgalı günlerinde bile  Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz‘de çırpıntı bile olmamaktadır. Ölüdeniz adı verilen koya, denizden dar bir boğazla girilmektedir. Boğazın iki yanındaki sarp yamaçlar çam ağaçlarıyla kaplıdır. Bu yüzden görülmesi oldukça güçtür. Açık denizden doksan derecelik bir dönemeçle ak bir kumsala varılır, daha sonra da döne döne, bir göl görünümündeki koya girilir. Ölü Deniz ile ilgili birbirine benzer iki efsane anlatılmaktadır.


Uluabat Gölü Bursa  : Uluabat Gölü zengin tür çeşitliliğine sahip olması ve önemli bir sulak alan olması nedeni ile ülkemizde koruma altına alınan 12 Ramsar alanından birisidir. Bunun yanında Yaşayan Göller programının içinde de yer almaktadır. Uluabat Gölü; Anadolu’ya kuzey-batıdan giren kuş göç yolu üzerinde bulunması nedeni ile bünyesinde yüksek miktarda kuş barındırması, çok zengin flora ve faunaya sahip bir sulak alan olması nedeniyle son yıllarda tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu nedenle 1998 yılında RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır.


Ihlara vadisi Aksaray :Aksaraya 40 km uzaklıkta bulunan Ihlara vadisi Hasandağı volkanından püsküren lavları akarsuyun aşındırması sonucunda oluşmuştur. Ihlara vadisi 14 km uzunluğunda ve yer yer 150 metre yüksekliğinde olan çok geniş bir vadidir


Kapadokya Nevşehir: 60 milyon yıl önce 3. Jeolojik devirde Toroslar yükseldi. Kuzeydeki Anadolu Platosu'nun sıkışmasıyla yanardağlar faaliyete geçti. Erciyes, Hasandağı ve ikisinin arasında kalan Göllüdağ, bölgeye lavlar püskürttü. Platoda biriken küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturdu. Tüf tabakasının üzeri yer yer sert bazalttan oluşan ince bir lav tabakasıyla örtüldü. Bazalt çatlayıp parçalara ayrıldı. Yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başladı. Isınan ve soğuyan hava ile rüzgârlar da oluşuma katıldı. Böylece sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler oluştu. Bu değişik ve ilginç biçimli kayalara halk bir ad yakıştırdı: "Peri bacası".


Balıklı Göl Şanlıurfa : Hz. İbrahim tek tanrı fikrini savunmaya başlatınca, devrin zalim hükümdarı Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol, emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya, odunlar da balığa dönüşür. O günden sonra gölün adı Allahın Dost  anlamına gelen Halil-ür Rahman adıyla anılır.

Erciyes dağı Kayseri: İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’ndeki dağdır. Yüksekliği 3.917 m. Kayseri Kenti, Sultan Sazlığı, Hınzır Dağları arasında eski bir volkan olan Erciyes, İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağıdır. 



Rize Kaçkar Dağları: Bu sıradağlar Rize il sınırları içinde 3932 metre yüksekliğe ulaşırlar. Doğu Karadeniz kıyıları ile güneyde Çoruh nehri arasında yükselen bu dağlar Güneybatı-Kuzeydoğu doğrultulu bir uzanışa sahiptir. Tatos Dağları Hunut Dağları Kavrun Dağları Bulut Dağları Davut Dağları Güngörmez Dağları ve Altıparmak Dağları doğu Karadeniz dağlarının başlıca yüksek bölümlerini teşkil eder
.

Burdur İnsuyu Mağrası:  Toplam 597 m. uzunluğunda yatay ve kuru bir mağaradır. Uygun ulaşımı bulunduğu için Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan biridir.  Mağara içinde girintili-çıkıntılı muhtelif istikametlere açılan dehlizlerde yer alan irili ufaklı 9 göl mevcuttur.



DDenizli Pamukkale travertenleri: Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır.

AAntalya Düden şelalesi:  Antalya'nın 15 km kuzeyinde yer alıp insanı büyüleyen bir doğa harikasıdır. Şelalenin yüksekliği 38 metredir. Şelalenin çevresinde bol miktarda yeşillik bulunur. Adeta bir cennet görüntüsünü andıran Düden Şelalesi'nin alt kısmında mağara vardır. Bumağaranın içi ıslak ve yosunludur.